woensdag 27 april 2011

Welkom!

Welkom bij De optocht.

Ik zal me eerst even voorstellen. Mijn naam is Marieke. Ik ben moeder van drie dochters, en ben als Franch & Free gastouder werkzaam via gastouderbureau B4kids.Ik ben in het bezit van alle wettelijk vereiste papieren, en ben opgenomen in het landelijk register kinderopvang. Dit betekent dat onder andere de GGD toeziet op de kwaliteit van de opvang, en dat vraagouders recht hebben op kinderopvangtoeslag van de Belastingdienst.

Bij De optocht worden maximaal 6 kinderen tegelijk opgevangen in een warme gezinssituatie, waar oud en jong door elkaar heen beweegt.
De kinderen leren hier op een natuurlijke manier met elkaar om te gaan. Door de kleinschaligheid, en de verschillende leeftijden binnen de groep (nu tussen de 0 en 6 jaar) ontstaat er een hechte band tussen de kinderen. De oudsten zijn erg zorgzaam, en hebben er veel plezier in om met de jongeren te spelen, en bijvoorbeeld eens een flesje te geven. De kleintjes leren spelenderwijs een heleboel van de groten.


Op loopafstand van de opvanglocatie bevinden zich een park, een kinderboerderij, een natuurspeeltuin en verschillende speeltuinverenigingen. We gaan dan ook veel naar buiten. Lekker spelen in de buitenlucht, en kennismaken met de natuur.

Wanneer we thuis zijn, wordt er veel gepuzzeld, en geknutseld door de kinderen. Verkleden en dansen doen we vaak. De verkleedkleren maak ik voor een deel zelf. Met name de 'dansrokjes' zijn erg populair! Ook spelen de kinderen veel met het keukentje, met de poppen, en met verschillende soorten constructiemateriaal. Voorlezen doen we vrijwel elke dag. Goed voor de taalontwikkeling, en vooral: erg gezellig.

Om ervoor te zorgen dat er voor iedereen voldoende speelgoed aanwezig is, dat aansluit op de ontwikkelingsfase van het kind, ga ik regelmatig - met de gastkinderen- naar de speel-o-theek om wat 'nieuws' uit te zoeken.

In de vakanties ondernemen we af en toe een uitstapje, bijvoorbeeld naar Naturalis, of naar de tipi op het terrein van het Museum voor Volkenkunde in Leiden.Al met al is er voldoende afwisseling in activiteiten. Maar ook rust is belangrijk. Daarom is er in huis voldoende ruimte om rustig een dutje te kunnen doen. Tot anderhalf jaar slapen de kleintjes alleen op een kamer. De peuters slapen met z'n tweetjes op een kamer.

Voorafgaand aan de opvang vindt een uitgebreid gesprek plaats met de ouders. Wensen ten aanzien van de verzorging, het eet- en slaapritme worden zoveel mogelijk gerespecteerd, en onderling afgestemd.

Zo streef ik er naar om voor elk kind waar ik voor zorg een warm en veilig tweede thuis te bieden.

Naast mijn werk als gastouder ben ik echter bovenal mama van 3 prachtige dochters. Je zult hen, en hun belevenissen, dan ook zeker tegenkomen op deze blog.
In mijn vrije uurtjes ben ik vaak druk in de weer met (haak)naald en draad, en met lapjes stof. Ik maak graag kleding en speelgoed voor de kinderen, en hoop hier binnenkort wat meer tijd aan te kunnen gaan besteden.

Geen opmerkingen:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...