zondag 22 mei 2011

Raf - Anke De Vries en Charlotte Dematons


Als het goed is, doet de postbode morgen een heel mooi pakketje bij ons in de brievenbus: het prentenboek "Raf" van Anke De Vries en Charlotte Dematons. De komende twee weken gaan we werken en spelen rond dit prachtige prentenboek.

"Benjamin en Raf zijn altijd samen. Waar Benjamin ook naar toe gaat, Raf gaat met hem mee".
Maar op een dag raakt Benjamin zijn knuffel kwijt. Eerst hoort hij een poosje niets, maar dan kleppert de brievenbus. Er ligt een kaartje in van Raf! Raf is op reis naar Afrika en stuurt Benjamin regelmatig een kaartje. Na een tijdje hoort Benjamin niets meer. Raf is op de terugreis, en komt op Benjamin's verjaardag aan.

Ik heb voor dit prentenboek gekozen omdat het naar verwachting de meisjes wel aan zal spreken. De laatste tijd zijn er veel familieleden op reis gegaan, en voor mijn - internationale - (gast-)kindjes is er altijd wel familie ver weg. In de zomervakantie ga ik met mijn kinderen een maand op reis, en Evin ziet er nu al tegen op dat ze Sofia dan niet zal zien. Sofia moet mee!

Het verhaal van Raf laat zien dat je als je weg gaat, ook weer terug kunt komen. Dat je terwijl je weg bent een heleboel leuks en spannends kunt beleven. Dat je daardoor ook een beetje veranderen kan, maar dat je wel weer terug naar huis kan komen.

Illustratie uit Raf van Anke De Vries en Charlotte Dematons van http://www.bol.com/

Het boek bevat vrij weinig tekst, en wel hele mooie, paginagrote illustraties. Echt een boek om vaak te lezen met de meisjes, erover te praten, en ze zelf te laten vertellen bij de illustraties. Dat gaan we dan ook zeker doen!
Verder is er een knuffel-giraffe waar ik nog wel even een lange sjaal voor moet breien, dan lijkt'ie enigszins op Raf. Er is een poppenbed vol knuffels, er komen dozen, postzegels, een kaarten. Hiermee kunnen de meiden Raf, het weggaan en terugkomen, het versturen van post en pakketjes in hun spel integreren. Ook gaan we samen kaartjes maken en versturen naar ......?

Een ander prentenboek dat gaat over een knuffel die kwijt is, is Monkie van Ingrid en Dieter Schubert. Een woordenloos prentenboek om eindeloos in te bladeren en bij te vertellen. Gaan we doen.
In Het grote prentenboekenliedjesboek zingt Hakim een liedje: "Je knuffel kwijt", daar gaan we naar luisteren!

En..omdat we natuurlijk ook aan ons broodnodige portie beweging moeten komen, gaan we lekker bewegen zoals de dieren die Raf tegenkomt op reis. Dat doen we lekker in het park; wiebelen op 1 been zoals een flamingo, slingeren aan het klimrek zoals de apen, en lekkere lange passen maken zoals een giraffe, en misschien wel.......

1 opmerking:

Mevrouw Kinderboek zei

Ik vind dat je leuke spelideeen hebt bij dit boek, dus ik heb een linkje opgenomen bij mijn blog over Raf :-).

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...