donderdag 25 augustus 2011

Wat een week...

Het begon allemaal maandagavond laat met een last-minute knutselproject. Vorige week had ik voor 't eerst sinds lange tijd de babystoeltjes weer eens in de bolderkar gemonteerd, want tja, Loes is niet langer mijn enigste 'kleine'. Maar erg praktisch bleek dat niet: Loes hing met haar ene arm uit de wagen (erg onhandig als je een deur door moet en de lift in en uit wil), en met haar andere arm maaide ze over de baby heen die naast haar lag. Bovendien keek ze me verdwaasd aan: 'Dit was ik toch ontgroeid?'. Ja, Loes zat al een tijdje in het peuterzitje: ruim, rechtop, midden tussen al die 'groten'. Met zowel Loes als Emma in de wagen kon ik eigenlijk wel twee peuterzitjes gebruiken. Daarom een oud fietsstoeltje opgeduikeld uit de schuur, nieuwe kussentjes genaaid van het IKEA-lapje en een oude handdoek als vulling, en met behulp van een heleboel walking-wagon-riempjes in de wagen vast gezet. En dit was het resultaat:


Daarmee konden de dames er weer in stijl op uit:


Dinsdagochtend was het echter nog grauw en regenachtig. Toen hebben we ons 's ochtends vermaakt met verf en voetjes:
We kregen ook nog bezoek, maar die kleine pootjes heb ik maar niet in de verf gezet. Al onze gekleurde voetjes hebben we op papier gedrukt om er een leuk knutselwerkje van te maken, en om onze voeten eens goed te kunnen vergelijken. Wie heeft de grootste? De kleinste?

Woensdag hebben we bij speel-o-theek Duimelot weer nieuw speelgoed uitgezocht, en vandaag - donderdag- hebben we de eerste verjaardag van Loes gevierd. En waar kan dat beter dan in de speeltuin?

Bedankt Loes, voor je lieve traktaties. De lekkere cakejes hebben Sofia en Evin samen met de mama van Sofia gemaakt, hmmmmm. En bij thuis komst waren er nog kadootjes voor Loes, zoals dit leuke boekje met echte vogelgeluiden: "De vogels" van Marion Billet.


En tusen de bedrijvigheden door hebben Sofia, Evin en ik ook nog het versje 'baby, baby tralala'geoefend, met gebaren (dat ging goed!), en hebben we verschillende spelletjes gespeeld met babyspulletjes:

Spelideetjes voor peuters van ongeveer 3 jaar:

Kies een aantal babyspulletjes (een luier, een fles, een fopspeen en een knuffeltje bijvoorbeeld, kies er niet te veel in een keer, de kinderen moeten ze wel kunnen onthouden). Ga in een kringetje zitten en leg de voorwerpen neer. Wijs ze aan en benoem ze. Laat de kinderen de voorwerpen ook benoemen. Laat de kinderen hun ogen dicht doen en haal een voorwerp weg. Laat ze een voor een raden wat er weg is. Dit klinkt heel simpel, maar het verschilt echt per kind hoe lang het duurt voordat ze door hebben dat er iets weg is, en dan ook nog eens, wat er weg is. Dikke pret, dat wel. Laat de kinderen vervolgens ook zelf omstebeurt een voorwerp weghalen en verstoppen.
met dezelfde voorwerpen kun je ook nog een voelspelletje doen: leg ze weer neer op de grond, en laat de kinderen een voor een de voorwerpen voelen. benoem dit ook: Voel eens aan de fles? Hoe voelt de fles? Hard, rond (goed voor de woordenschat :) ). Vervolgens leg je een kleedje over de voorwerpen heen, en laat je de kinderen door te voelen raden waar bijvoorbeeld de luier ligt, of de fles, of de....... 

Evin en Sofia hadden echt de grootste lol, en bleven de rest van de dag voorwerpen verstoppen onder kleedjes en doekjes, of riepen ineens: 'Ik ga iets weghalen', nou, en dan maar raden.......

Maar goed, nu Loes officieel baby-af is, en iedereen zo langzamerhand zijn draai begint te vinden in onze nieuwe groepssamenstelling, wordt het tijd om het baby-thema af te gaan sluiten. Dat doen we dinsdag. Dan maken we de voetjes-knutsel af en oefenen ons versje nog een keer. En wat we ook echt nog even moeten doen: gezellig samen op de bank onze oude babyfoto's bekijken. Dat is er met al die heerlijke buitenspeeluurtjes nog niet van gekomen.

Nou zat ik nog een beetje te dubben wat we hierna gingen doen, maar de meiden geven gelukkig duidelijk aan waar hun belangstelling ligt:


Dat de dames erg geinteresseerd zijn in cijfers, dat was me al duidelijk. Ze zien overal 2-en en 8-en, en een half jaartje geleden ben ik dan ook al eens met ze aan de slag gegaan rondom het thema tellen en cijfers. Nu zijn ze weer een stap verder: herkennen en benoemen op straat bijna feilloos de nummers 1 t/m 9 en zoeken op nummerborden naar 2-en en 8-en. Vanochtend werd spontaan de Rummicub tevoorschijn gehaald, en hebben ze wel een half uur lang cijfers vergeleken, gesorteerd, en benoemd in zowel het Koerdisch, het Nederlands als het Spaans. Wat we allemaal precies gaan doen, dat laat ik nog weten...iets met tellen en cijfers in ieder geval.

Geen opmerkingen:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...