zondag 14 augustus 2011

We zijn er weer!

Samen spelen op de motor van Amo Hizret

Samen chocomel drinken op de veranda

Eindeloos schommelen in een zelfgemaakte schommel, bij Ava spi

Duplo: overal ter wereld goed!

En tussen al dat spelen door; lange, lange middagdutjes
Na 4 weken reizen zijn we dan weer thuis. Dag Koerdistan, het was geweldig. Dag familie, we missen jullie en sparen alweer voor het volgende bezoek! De kinderen hebben enorm genoten van hun grote, grote familie. Ze hebben eindeloos gespeeld met al hun neefjes en nichtjes, en hebben zich gekoesterd in de aandacht van opa en oma, alle ooms en tantes. "Dit was de mooiste zomervakantie van mijn leven!" verzuchtte Fatim vanavond, op de laatste avond van de vakantie. Nou, daar doe je het dus voor. We hebben al met al bijna 10.000 km afgelegd in die weken; per auto en per trein. Een heel avontuur maar zeker voor herhaling vatbaar.

Maar goed, nu is dan toch echt de vakantie voorbij, en gaan we weer 'gewoon' doen. De oudsten gaan weer naar school, en ook de deuren van de opvang staan weer open! Vorige week zijn we rustig aan begonnen met een opvangdagje. Alleen Sofia was er toen, en de meiden hadden alle rust en ruimte om weer aan elkaar te wennen, en om weer in het ritme te komen. Fijn, om zo op te kunnen starten, maar nu is het tijd voor wat meer leven in de brouwerij.
Deze week komt Loes gelukkig weer. Ik ben heel benieuwd hoe zij veranderd zal zijn. 5 weken is op deze leeftijd (11 maanden) niet niks! Ook komt Emma deze week een keertje wennen, en komt Anouk voor het eerst twee hele middagen. Welkom meiden!
Nieuwe gezichten, en daarmee een hele nieuwe groepssamenstelling. Waren er tot de zomervakantie meer 'grote' kinderen, en 1 baby die zich gewillig door iedereen liet knuffelen en voeden.....vanaf nu zijn de jonge dames in de meerderheid. Uit ervaring weet ik dat de komst van een nieuw gastkindjes niet alleen voor dit kindje zelf en haar ouders wennen is. Ook de 'oude garde'en de eigen kinderen moeten wennen aan de nieuwe groepssamenstelling, en aan het feit dat ik mijn aandacht weer over meer kinderen moet verdelen. Nu er deze maand dan ook twee nieuwe, jonge kinderen bijkomen, is het goed om daar even heel bewust bij stil te staan.

Vandaar dat we de komende tijd aan de slag gaan met het thema 'baby'.
Zo kan ik op een speelse manier aandacht  besteden aan de komst van de twee nieuwe kinderen en de gevolgen voor de 'groep'.
Bovendien sluit dit thema goed aan bij de belevingswereld van de kinderen op dit moment. In Koerdistan hebben mijn eigen kinderen eindeloos voor hun jongere neefjes en nichtjes gezorgd. Ze voelden zich duidelijk erg 'groot'. Bij thuis komst zijn de meiden (en Sofia) ineens veel meer met de poppen gaan spelen. Het nieuwe schommelwiegje heeft daar ook wel een aardige impuls aan gegeven. Trouwens...na 4 weken eenzaamheid konden alle poppen en knuffels hier ook wel wat aandacht gebruiken!
Een van de gastkinderen die voor de zomervakantie afscheid nam, verwacht een dezer dagen een broertje of zusje, dus hopelijk kunnen we over een poosje op kraambezoek.  Kortom, het onderwerp 'leeft'.


Thuis worden de poppen tegenwoordig lekker in slaap gewiegd

Samen wiegen Jiyan en Evin hun neefje in slaap


Aan de hand van de prentenboeken 'Liselotje krijgt een zusje', en 'Een zusje voor Sammie', gaan we het onderwerp 'baby' verkennen. Deze verhalen bieden ook een goed aanknopingspunt om de emoties van de kinderen rond de komst van een nieuwe baby te bespreken: 'Leuk hoor, zo'n baby, maar je kunt er nog zo weinig mee!', en bovendien moet je alle aandacht ineens delen, wachten op je beurt etc....... goed om in ieder geval bespreekbaar te maken, en de meiden zo te helpen bij het vinden van een nieuw evenwicht.

Daarnaast wil ik in het kader van dit thema vooral benadrukken hoe groot de grote meiden nu al zijn. Ooit zijn zij ook zo klein geweest, en kijk eens wat ze nu allemaal kunnen! En wat zijn ze gegroeid. Daarom gaan we kijken naar de babies, wat ze kunnen en wat nog niet. We vergelijken de grootte van handjes en voetjes bijvoorbeeld. Ook ga ik met Evin en Sofia - en misschien ook wel met Fatim en Jiyan, babyfoto's kijken. Er zijn veel foto's van Evin en Sofia samen als baby. Nu horen zij echt bij de grote kinderen en zijn er nieuwe babies! Belangrijke begrippen die hierbij aan de orde komen zijn 'groot en klein', en 'toen en nu'.

Alvast een paar spelideeƫn:
- Babypoppen, babykleertjes, ordenen van groot naar klein bijvoorbeeld.
- Wat is er weg? babyspulletjes neerleggen, en als de kinderen niet kijken, er eentje weghalen
- een versje aanleren (Hans en Monique Hagen)

"Baby baby tralala, baby baby boem.
Knijp je neus dicht hopsasa,
ik pluk voor jou een bloem.
In een vaasje naast je bed.
baby, baby, bah!
dan ruik je niet naar babypoep,
maar naar een Fresia."

- Fantasiespel met babypoppen, bedje, wiegje, poppenwagen, flesje, luiers etc
- Oefenen van de fijne motoriek bij het aan- en uitkleden van poppen en het omdoen van poppenluiers.
- Bewegen: babybewegingen nadoen: omrollen, tijgeren, kruipen. Dit kan binnen bij slecht weer, of buiten in het gras.
- Buiten wandelen met de poppenwagen.
- Om te zorgen dat de nieuwe kinderen snel opgenomen worden in de groep, en om de betrokkenheid van de kinderen bij elkaar te stimuleren, laat ik de oudere kinderen helpen bij de verzorging van de kleintjes.
- Inspiratie voor leuke knutselwerkjes rondom dit thema vond ik hier. Nu nog kiezen wat we precies gaan doen! 
- Ter voorbereiding op de komst van de nieuwe kleinen ga ik dinsdag met Evin en Sofia de box opnieuw inrichten. Later zetten we ook samen een bedje neer. Het 'blauwe bed' waar Sofia lange tijd ingeslapen heeft, en waar ze inmiddels zelf in en uit kon klimmen, wordt nu voor een van de babies.

Een heleboel plannen weer. En hopelijk, hopelijk wordt het ook weer een beetje lekker weer, kunnen de babystoeltjes weer in de bolderkar, en kunnen we lekker veel naar buiten met zijn allen.

Wat we dan even moeten missen? De dieren uit de kinderboerderij. Tijdens onze vakantie zijn alle dieren uit park Kweeklust weggehaald. Dat was even slikken! Zo'n fijn stukje natuur, midden in de stad. Dat bezuinig je toch niet weg!?!? Voor heel veel kinderen en ouders in de Lage Mors is deze kinderboerderij een vast uitje. Even de geitjes aaien, en kijken hoe het met de baby ezel is. En als je geluk helpt, met de verzorger mee de wei in. Snel dan ook de petitie getekend op http://www.bambimoetblijven.nl/ , maar of het nog wat uit zal halen? Hopelijk keren de dieren terug!

1 opmerking:

Goud en Zilver zei

Wat heerlijk dat jullie het zo gezellig hebben gehad.
En dan heb je altijd weer een beetje heimwee he.

Groeten Herma

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...