donderdag 8 september 2011

cijfers van klei en een taart van speculaas

Eerst maakten we dit:


cijfers van klei

En daarmee speelden we dit:


Wat is er weg?

En toen probeerden we er een taartje van te bakken:



Maar dat smaakte toch niet zo. Daarom deden we dit:




En maakten zo dit:



Naar dit recept:

500 gram zelfrijzend bakmeel
250 gram margarine
300 gram bruine basterdsuiker
2,5 eetlepel koek- of speculaaskruiden
5 eetlepels water
en een snufje zout.

Weeg de ingredienten samen met de kinderen af, het mag van alles iets meer of minder zijn, laat de kinderen alles vervolgens in een kom kiepen, er gaat geheid wat naast (of niet) en dan kom je vanzelf wel op de goede verhoudingen uit. Laat de kinderen om de beurt kneden (eerst handjes wassen!), dan leren ze gelijk delen en wachten op hun beurt :). Ondertussen zet je de oven vast aan op 200 graden. Als het deeg een egale massa geworden is, maak je er een stevige bal van, en drukt die vervolgens plat op een bakblik, of in een leuke vorm (of twee). Laat de kinderen het deeg eens platdrukken, er nog even in prikken met hun vingers en een klontje snoepen. Vervolgens fatsoeneer je de boel en schuift het in de oven, wast de kinderhandjes en ruimt samen het slagveld op. Na een minuut of 20 ben je daar wel klaar mee, en is je speculaas gaar: snijd'm als 'ie nog warm is in stukken en keer je 'taart' of wip de stukjes los van de plaat om af te koelen. Bewaar de speculaas in een afgesloten trommel, of eet hem zo snel mogelijk op. Smaakt het beste na een wandeling door de regen, met een kop thee erbij! 







Geen opmerkingen:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...