dinsdag 27 december 2011

Spelen met je zintuigen


Spelen met onze zintuigen, dat gaan we de komende tijd op allerlei manieren doen! Super voor de ontwikkeling van de sensomotoriek, en fascinerend voor jong en oud. Zet een teiltje havervlokken in de kamer en je hebt geen kind aan ze - of ze nou 1 of 7 jaar oud zijn :) -

Leg een stuk (tafelzeil) op de vloer. Hierop zet je: een afwasteiltje met havervlokken (wij gebruikten een zak van 500 gram, kost geloof ik 38 cent bij de Digros), en in dat teiltje stop je dan verschillende speeltjes. Kies voor verschillende vormpjes (driehoek, vierkant) en texturen. Geef er ook een paar zandschepjes of lepels bij en eventueel bakjes om te vullen. Afhankelijk van de leeftijd zie je een heel eigen spel ontstaan.
Loes ( 16 maanden) beleefde heel veel plezier aan het scheppen en roeren in de vlokken, aan het oppakken en door haar handen laten glippen, speelgoedjes oppakken en in de vlokken leggen, en ze eruit pakken.
Evin (3 jaar) was ook heel erg aan het voelen, aan het roeren en scheppen, en aan het kneden en strooien.
Fatim en Jiyan (7 en bijna 5 ) zetten een heel fantasiespel op: ze gingen deeg kneden want ze waren bakkers en dit werd hun brood ('Mama, mag er ook water bij?')

Je ziet dat je zo met iets heel eenvoudigs heel veel (leerzaam) speelplezier creëert. En, ja, het is een beetje 'spelen met eten'en daar mag je ook tegen zijn. Maar als je er een beetje zorgvuldig mee omgaat kun je deze vlokken een heleboel keer gebruiken. Je kunt dit natuurlijk met verschillende materialen doen: zand, droge rijst. Kies in ieder geval iets wat niet giftig is, en waar kinderen niet in kunnen stikken. Blijf er wel altijd bij!

Veel plezier!

2 opmerkingen:

maarnietvangrijs zei

Fantastisch!! We verbaasden ons er gisteren nog over dat onze meiden de hele middag in de weer waren met een dubbelgevouwen papiertje, gebruikten ze als laptop, fototoestel, videohorloge (?). Kinderen hebben weinig nodig om zich te vermaken!

Miranda zei

Wauw, wat geweldig verzonnen! Zo zie je maar dat ze weinig nodig hebben om zich te vermaken!

Xxx Miranda

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...