woensdag 18 januari 2012

Kleurrijk!Vandaag deden we weer een kleurrijke activiteit waarbij we bijna al onze zintuigen gebruikten! In een lage ronde schaal deed ik een halve kilo gekleurde rijst (ik leg zo uit hoe je dat maakt), lepels en schepjes van verschillende afmetingen, en kleine speeltjes met verschillende vormen en texturen, grote kralen ook, met een flink gat in het midden. En dan maar spelen:

- voelen: de rijst door je vingers laten glijden of uitsmeren over het tafelzeil, grabbelen in de rijst, op de tast naar andere voorwerpen (en hoe voelen die?)
- proeven: even een hapje nemen is veilig, niet zo lekker, maar wel met een heel aparte textuur :)
- horen: het geluid van de rijst, als je er met je hand door woelt, als je het door je vingers op het aluminium blad of juist het plastic tafelzeil laat vallen (of op de grond!)
- zien: al die verschillende kleurtjes, en hoe ze vermengen

en ook nog eens goed voor:
- oog-handcoƶrdinatie & motoriek: rijst opscheppen, vormpjes uit de rijst scheppen, met twee vingers rijstkorrels optillen (pincetgreep), rijstkorrels door een gat (in een kraal) laten vallen (goed mikken!)
- sociaal-emotionele ontwikkeling: samen spelen, samen delen, wachten op je beurt, niet elkaars schepjes afpakken
- spelontwikkeling: het samen opzetten van een fantasiespel ( 'Kom we gaan ijsjes verkopen, dan is dit onze ijsjeswinkel en dan schep ik met deze schep de ijsjes en jij eet ze op')


Oh ja, en ook een hele leuke activiteit om een heleboel vrolijkheid en kleur te brengen in een grijze, regenachtige woensdagmiddag :)Ook aan de slag? Dan heb je nodig:
- een halve kilo (minstens) goedkope rijst
- verschillende kleuren levensmiddelen kleurstof
- hersluitbare diepvrieszakjes
- een lage schaal met rand
- verschillende schepjes, bakjes, vormpjes
- een goed humeur, stoffer en blik

Verdeel de rijst over verschillende zakjes, afhankelijk van het aantal verschillende kleuren dat je wilt maken.

Voeg aan elk zakje een paar druppels levensmiddelen kleurstof toe.

Sluit de zakjes en kneed en wrijf goed om de kleur door de rijst te mengen. Heb je relatief veel kleurstof gebruikt, dan kan de rijst wat vochtig zijn. Laat dan eerst drogen voor je gaat spelen.

Giet de rijst op het dienblad, meng het speelgoed erdoor, en spelen maar.

Blijf vrolijk, ook al komt de rijst door de hele kamer te liggen, houd stoffer en blik bij de hand en maak er voor de oudere kinderen een leerzame opruimactiviteit van door ze ook een stukje te laten vegen :)


Veel plezier!
1 opmerking:

Sofie zei

Waaaw, wat een superleuk idee voor in de klas, thuis zal ik daar dan niks over vertellen, pf ze willen dat hier ook!
Groetjes Sofie

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...