zondag 22 januari 2012

Mama kwijt - 32 kaartjes

Ik maakte - met het oog op een nieuwe week 'Mama kwijt' - 32 spelkaartjes rond dit prentenboek. Hiermee gaan we uiteenlopende spelletjes doen met de oudste peuters. Je kunt ervoor kiezen om zelf afbeeldingen uit het boek in te scannen & te gebruiken. Ik heb echter dankbaar gebruik gemaakt van haar woordkaarten!


32 kaartjes met daarop afbeeldingen uit het boek, plus daarbij een bijpassend woord/bijpassende uitdrukking. Aangezien ik hier ook twee lezende dames heb rondlopen, heb ik de woordjes lekker laten staan. Kaartjes geprint, uitgeknipt, en op correspondentiekaarten geplakt (je zou ze ook kunnen lamineren)..
Het zijn 16 paren....daar kun je leuke dingen mee doen. Kies afhankelijk van leeftijd, interesse & spanningsboog 16 paren kaartjes, of ( veel) minder, en speel!

Memory (welbekend....laat steeds twee kaartjes omdraaien en verzamel zoveel mogelijk paren. Begin met een overzichtelijk aantal paren).
Zoek twee dezelfde kaartjes (leg de kaartjes met de afbeelding naar boven op tafel en zoek samen de paren.
Welke zijn hetzelfde? (Leg een kaart neer, en leg er dan nog drie of vier onder. Welk kaartje is hetzelfde als het eerste kaartje?)
Boek en kaartjes. ( Geef ieder kind een aantal kaartjes en lees het verhaal voor. Laat de kinderen de juiste kaartjes bij de pagina's uit het boek zoeken)
Wat gebeurde er toen? (Selecteer vooraf een aantal kaartjes die bij een fragment uit het verhaal passen. Als je het verhaal al een aantal keer met de kinderen gelezen hebt, dan zullen ze (met wat hulp) de kaartjes in de juiste volgorde kunnen leggen.)

Dit zijn natuurlijk allemaal hele leuke spelletjes om te doen, maar ze zijn ook nog eens hartstikke goed voor de ontwikkeling van de woordenschat. Ook draag je, zeker bij het laatste spelletje bij aan het 'verhaalbegrip'; kinderen beseffen dat er ene lijn in een verhaal zit, dat een verhaal een begin en een eind heeft, dat gebeurtenissen elkaar opvolgen (en toen, en toen...)Veel plezier!

1 opmerking:

Anoniem zei

Wow, zelf je speelgoed maken! dat ziet er mooi en functioneel uit!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...