vrijdag 6 januari 2012

Ontdekflesjes - de eerste drie


Gisteren ben ik begonnen met het maken van ontdekflesjes (zgn sensory bottles) voor de kinderen. Kleine, goed afsluitbare flesjes gevuld met uiteenlopend ontdekkingsmateriaal. Hier zie je er drie: eentje met rijst (geluid, kleur, gewicht), eentje met rode linzen (geluid, gwicht en kleur), en eentje gevuld met pijpenragers (kleur en weinig gewicht). De flesjes zijn lege frisdrank en sapflesjes. Je kunt ze vullen met uiteenlopende materialen. Denk aan strijkkralen (kleur,geluid), half water + half olie + voedingskleurstof (schud en kijk wat er gebeurt), knikkers (gewicht en geluid), zand, zand + kleine voorwerpen, etc. etc. 

Belangrijk is wel dat de flesjes goed sluiten, en dat jij in de buurt blijft!

Dmv dit zelfgemaakte speelgoed kunnen kinderen spelenderwijs van alles ontdekken; horen, zien, voelen, doen bewegen. Ook hierbij zie je dat elke leeftijd zijn eigen spel heeft. Voor de allerkleinsten blijft het bij oppakken, neerleggen, schudden, aan de mond zetten als een flesje :). De oudsten begonnen met de rijst en linzenflesjes ritmes de schudden en erbij te dansen. Het werd een waar toneelstukje, en de jongsten, die toekeken lagen dubbel van het lachen!
Het flesje met de pijpenragers? Dat is dit weekend 'uit logeren'. Mee met een van de gastkinderen die 'm aan het eind van de dag maar moeilijk los kon laten!PS: met pijpenragers kun je ook nog zoveel andere leuke dingen doen!

2 opmerkingen:

ღMirandaღ zei

Wat een superleuk idee! Erg goed voor de ontwikkeling.

Xxx Miranda

Anoniem zei

Mooi zeg, die ontdekflesjes!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...