dinsdag 24 januari 2012

zelfgemaakte klei


Vandaag maakten Evin en ik samen onze eigen klei. dat was heel leuk & leerzaam om te doen. Het afmeten van de ingrediënten, mengen, roeren, voelen en observeren hoe het mengsel van structuur veranderde, het kneden en tot slot, het mengen van de kleuren..... toen hadden we eigenlijk al een hele leuke activiteit gedaan...en nog niet eens gekleid. Nu kun je natuurlijk voor een prikkie je klei kopen bij de Zeeman of de speelgoedwinkel. En geloof me, daar hebben we de afgelopen jaren kilo's van versleten. Maar dit is tien keer leuker. Je weet precies wat er in de klei zit (en dat het dus niet erg is als een dreumes er even van proeft), en het samen maken is gewoon heel leuk!Op internet circuleren een heleboel recepten voor klei ( play dough), die onderling niet zoveel verschillen. Ik gebruikte dit recept

Je hebt nodig:
2,5 kopjes water
1,25 kopje zout
1,5 eetlepel wijnsteenpoeder (te koop oa bij Jamin & bij de toko)
5 eetlepels olie (ik gebruikte zonnebloemolie)
2,5 kopjes water
levensmiddelenkleurstof

En verder; een pan, houten pollepel, een werkblad dat vies mag worden (als de kleurstof afgeeft), hersluitbare zakjes of bakjes
* meng alle ingrediënten (behalve de kleurstof) in de pan. roer goed door. Dit wordt een klonterig prutje!* Zet de pan op het vuur en blijf goed roeren. Schraap goed over de bodem. Je zult zien dat het mengsel snel egaler wordt, en na een minuut of twee dik en stevig is.


* Haal de pan van het vuur en leg het mengsel op je werkblad. Laat even afkoelen. Kneed dan even goed door voor een soepel 'deeg'.


* Verdeel je speeldeeg in verschillende porties (afhankelijk van het aantal kleuren dat je maken wilt) en meng er de kleurstof doorheen.

* Klaar! bewaar in goed afsluitbare bakjes/zakjes.... of begin gelijk met spelen.


Veel plezier!


PS: wil je ook eens een ander recept uitproberen? Hier vind je inspiratie!
PS2: De klei die wij zo maakten is heel zacht en soepel, ideaal voor kleine handjes!

8 opmerkingen:

Katja (@Yane) zei

Oh, leuk! En zo een toffe kleurtjes!

Miss Baksel zei

Dat ziet er goed uit. Je hebt het over wijnsteenpoeder. Bedoel je wijnsteenzuur of wijnsteen?

Marieke zei

@Miss Baksel: ik bedoel wijnsteen, ziet eruit als suiker :)

Marije zei

Gaaf zeg! Kan je het ook hard laten worden en/of bakken?

Marije zei

Brooddeeg kan je trouwens ook zulke kekke kleurtjes geven, dat ziet er dan een beetje hetzelfde uit als deze klei. Ik gebruikte ooit ecoline om het deeg te kleuren, werkte supergoed (na het bakken zijn de kleuren wat dof, maar als je het aflakt verschijnt de kleur weer)

Rita Bandita zei

Leuk zeg! Die kleuren lijkt veel mooier dan klei uit een potje!

Danny en Martine zei

Wat een leuke blog!!! Ik heb je opgeslagen bij mijn favorieten! En inderdaad, deze kleuren zijn veel mooier dan de kleuren van de standaard klei!!!

Debora zei

Dat wijnsteenpoeder ben ik al eens heel lang naar op zoek geweest, toen ik het recept in een ander blog zag. Bedankt dus, ik hoop het nu eindelijk te kunnen maken.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...