dinsdag 14 februari 2012

Heimwee naar de zandbak

Ik heb al een tijdje heimwee naar de zandbak. Lekker scheppen, zeven, taartjes bakken, kneden en knoeien....
Gelukkig ontdekte ik een tijdje geleden een schatkamer aan spelideeën. Daar vond ik, hoera, hoera een idee om zelf een soort van speelzand te maken.....omslachtig? Misschien. Leuk en leerzaam, absoluut. In het engels noem je dit cloud dough, Jiyan maakte er sterrenzand van, dat vond ik ook wel mooi klinken :)

En kijk eens wat je er allemaal mee kan:

een strandje maken

taartjes bakken en versieren

een ijscoupe van wel drie lagen maken

zandtaartjes bakken

roeren!

kneden!

je eigen taartenwinkel beginnen

Het enige dat je nodig hebt is meel en babyolie in de verhouding 5 : 1
1 kopje babyolie op 5 kopjes meel dus. Dit meng je in een kom eerst even roeren, dan kneden. Je krijgt dan een 'deeg' dat een heel kruimelige textuur heeft maar waarmee je, net als met vochtig zand, hele mooie taartjes kunt bakken! Het krijgt een prachtige, cremekleur, voelt heel zacht aan je handen, en ruikt ook nog eens lekker.

Je kunt dit 'sterrenzand' heel goed met de kinderen samen maken. Samen kopjes afmeten en tellen is een hele goede oefening voor de beginnende gecijferdheid. Het roeren en kenden is een goede oefening voor de handspieren en de motoriek, en bij dit 'deeg' absoluut niet te zwaar.
Bijna alle zintuigen komen tijdens het maken ook nog aan bod. Door de geur, de veranderende textuur, de veranderende kleur, de 'zachtheid' van het 'deeg' op je huid, worden reuk- kijk- en tastzin gestimuleerd.

En dan het spelen: kneden, voelen, experimenteren, bakjes vullen en omkiepen, dat is al een spel op zich!
Wij begonnen, op initiatief van Jiyan, vandaag onze eigen taartenwinkel. De omgekiepte vormpjes werden taartjes. Er kwam een etagère uit het speelservies om taartjes op ten toon te stellen. Later kwamen er papieren muffinvormpjes bij, de kralen van de kralenplank, bordjes en verjaardagskaarsjes. Een heel fijn fantasiespel!

Je kunt natuurlijk ook een heel andere kant uit met je spel: denk aan een strand, een autorace door de woestijn. Het kan allemaal en het is maar net wat de kinderen interesseert.

Om 3 uur stonden wij zoetgeurend en enigszins wit uitgeslagen op het schoolplein om Fatim en een vriendinnetje op te halen. daarna, snel naar huis en terug aan de keukentafel om verder te spelen!

Aan het einde van de dag heb ik het sterrenzand bij elkaar geveegd en in een goed afsluitbare bak gedaan. Hier kan weinig aan bederven op korte termijn lijkt me zo. We gaan er gauw weer mee spelen!

Deze keer hebben de jonsgten er niet mee gespeeld, onder andere omdat ze een middagdutje deden en na schooltijd was het meer dan vol rond de tafel met grote meiden.
Maar, als ik dit met hen zou doen, dan zou ik proberen of het met zonnebloemolie ipv babyolie ook lukt. Ik denk het haast wel. je mist dan wel het geurtje, maar er mag an in ieder geval een hapje van genomen worden :)

Wordt vervolgd dus.....

4 opmerkingen:

Roerend Goed zei

Daar wil zelfs een volwassene (lees: ik) wel eens mee spelen!

Marieke zei

Dat kan hoor!!! Kom maar langs, er is nog heel veel over :)

Rita zei

Leuke ideetjes heb jij toch.

Ima zei

Leuk idee! Onze oudsten vinden het maar niks om vieze handen te krijgen, maar misschien vindt de jongste dit wel leuk.
Bedankt voor het plaatsen van je link.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...