zondag 20 mei 2012

filosoferen met jonge kinderen
Wie met (jonge) kinderen werkt, zal merken dat kinderen vaak een heel eigen manier hebben van de wereld aanschouwen. Dat ze nog vol verwondering zijn over de dingen om hen heen. Alledaagse, ''kleine'' dingen waar wij als volwassenen niet meer bij stil staan, maar ook ''grote'' onderwerpen als liefde en verlies kunnen het onderwerp van verwondering, bespiegeling en vragen zijn.Juist doordat kinderen zo volop bezig zijn hun wereld te onderzoeken en te bevragen, kun je met hen heel goed filosoferen. Door hun vragen en verwondering met een open houding tegemoet te treden, en door hen te begeleiden in het samen praten, het luisteren naar elkaar en het vragen stellen aan elkaar, help je kinderen hun gedachten onder woorden te brengen, hun beweringen te staven, te leren luisteren naar elkaar.  Wanneer kinderen samen leren filosoferen, leren ze elkaar, en elkaars mening respecteren. Ze ervaren dat er naar henzelf  geluisterd wordt, en dat hun mening er toe doet. Kinderen leren zich in te leven in een ander, en rekening te houden met elkaar.

Maar, hoe doe je dat? Filosoferen met kinderen? En welke materialen kun je hierbij gebruiken? Wil je daar meer over te weten komen? Neem dan eens een kijkje op de website filosoferen met jonge kinderen.Wist je bijvoorbeeld dat prentenboeken heel mooi materiaal zijn als uitgangspunt voor een filosofisch gesprek? Op de site vind je suggesties voor prentenboeken, gesprekstips en verwerkingsvormen. het materiaal op de site is bruikbaar voor kinderen vanaf ongeveer 3,5 jaar. Je past natuurlijk je keuze van het onderwerp, de manier waarop je het aanpakt en de verwerkingsvormen aan aan de leeftijd en de belevingswereld van de kinderen.

Veel plezier!


1 opmerking:

methartzielvansil zei

Dit is helemaal mijn ding-met onze peuters op de Hans en Grietje-groep doen wij dit elke dag. Zo belangrijk. Mooi informatie blogje-xxx-Sil.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...