maandag 10 juni 2013

Nog meer Elmer (taalontwikkeling)De afgelopen weken zijn wij - tussen het buitenspelen door!- nog steeds bezig met het thema 'Elmer'. Dit keer geen uitgewerkt themablad, maar een paar opeenvolgende blogposts met aandacht voor activiteiten rond verschillende ontwikkelingsgebieden (zo is het plan). Vandaag: lezen !
Wanneer ik met de kinderen start met een nieuw thema, dan is samen lezen een van de eerste dingen die we doen. Ik heb, afhankelijk van waar de kinderen op dat moment mee bezig zijn in hun spel en ontwikkeling, een prentenboek gekozen dat hier goed bij past. Ik introduceer het boek door het utigebreid samen te bekijken en te bladeren. Daarna lees ik het verhaal interactief voor (ik betrek de kinderen bij het voorlezen door ze vragen te stellen, iets aan te laten wijzen etc) . Vaak lezen we het boek de eerste dag(en) meerdere keren. Wanneer het uit is vragen de peuters  vaak om 'nog een keer'.

Ik leg bij het samen lezen soms bewust de nadruk op iets wat ik wil oefenen met de meiden. Dat kan tellen zijn, de namen van dieren of dingen oefenen, of het aanleren van de kleuren. Daar besteed ik met een van de kinderen nu vrij veel aandacht aan. Elmer is daarbij natuurlijk een dankbaar onderwerp. We wijzen kleurtjes aan op zijn vel en benoemen die, zoeken naar andere voorwerpen van die kleur etc. Omdat ik met kinderen van verschillende leeftijden, en in verschillende ontwikkelingsfasen werk, is het altijd even schipperen om te zorgen dat iedereen op het eigen niveau aan bod komt.

Wanneer het verhaal vertrouwd is, door samen lezen en samen praten en spelen, laat ik de kinderen ook zelf lekker lezen. Samen op de bank met een vertrouwd boek.  En dan genieten. van hoe ze samen babbelen over Elmer, hoe ze proberen de figuurtjes in dit uitschuifboek te laten bewegen, hoe ze samen delen en op hun beurt wachten (een goede oefening, ook daarvoor!). Je merkt dan ook gelijk wat ze hebben opgepikt van het voorlezen, welke woorden ze gebruiken en hoe ze met de verhaallijn omgaan.


Hierboven vind je een paar algemene tips die je gebruiken kunt bij het (interactief) voorlezen, samen lezen en zelf laten 'lezen' van prentenboeken. Je kunt eruit halen wat past bij de taalvaardigheid, de leeftijd en de ontwikkeling van jouw (gast-)kinderen. Mijn ervaring is dat door op deze manier herhaald bezig te zijn met een boek, de betrokkenheid van de kinderen groter wordt, hun woordenschat groeit en dat ze elementen uit het verhaal gaan integreren in hun spel.

Zo maakt een van mijn meiden (bijna 3 jaar) nu zelf Elmer-liedjes.
Op de melodie van bekende olifantenliedjes als 'Olifantje in het bos', 'Ze kunnen zeggen wat ze willen maar een olifant', en 'Jongens, meisjes aan de kant want daar komt een olifant!' goochelt ze met woorden tot we opeens zingen over een olifant met kleurtjes!

2 opmerkingen:

Unknown zei

Leuk! Het boek hebben we ook en Gijs vindt de uil het grappigst. Zegt dan ook de zin die erbij staat uit zijn hoofd.

Marieke zei

Ja leuk he, die uil vinden ze hier ook erg interessant ;-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...